Information och priser
Värdväxter – Fröer

Värdväxter - Makaonfjäril

De två huvudsakliga värdväxterna i det vilda är 1) för de fjärilar som lever längs kusten, Kvanne, och 2) för de fjärilar som lever i inlandet, Kärrsilja.

Kvanne är en stor robust planta som också är den bästa att använda som föda till larverna då en större planta kan räcka till många larver.

Kärrsilja är en slank ca 1 m hög våtmarksväxt som larverna också älskar.

Båda ovan växter är utmärkta att ha som äggläggningsplantor (kanske främst Kärrsilja). För äggläggning är egenodlade småplantor lämpligast då stora plantor kräver stora burar för äggläggning vilket är opraktiskt. Stora plantor är bäst att ha för larvuppfödning dit larverna flyttas försiktigt med en liten pensel när de kläckts. Det allra bästa sättet att flytta larverna är att ställa den lilla plantan med nykläckta larver jämte och I kontakt med den större plantan så vandrar de själv över när bladen på den lilla plantan börjar bli uppätna.

Båda ovan växter är lättodlade. Bäst är om de sås sensommar eller höst och förvaras utomhus då de då får en naturlig köldbehandling som ger bästa grobarhet. Bästa jordmån är plantjord uppblandad med naturell torv. Båda växterna gillar halvskugga bäst och jorden måste hållas fuktig. Detta är speciellt viktigt för Kärrsilja som bäst gillar blöt jord.

Fänkål, som kan köpas som frön i de flesta butiker som har fröer är också en lättodlad växt som är utmärkt som larvföda och för äggläggning. Fänkål sås i blomjord i krukor tidig vår eller direkt ute lite senare.

Priser värdväxter Makaonfjäril (+ porto och förpackning):


Förbeställning sensommar/höst 2017

Frön Kvanne: 10 st – 20 kr
• Frön Kärrsilja: 10 st – 30 kr

Till startsida

Länkar:


Den virtuella floran: Angelica archangelica L. - Kvanne


Den virtuella floran: Peucedanum palustre (L.) Moench - Kärrsilja
© Copyright, Anders Eliasson, Öjersjö Sweden, 2010

Information och priser


Makaonfjäril

•Ägg och puppor

•Värdväxter - fröer


Ängsnätfjäril

• Puppor


Order, leverans och råd


Fjärilsuppfödning Makaonfjäril – snabbkurs

Butterfly Garden Gallery