Fjärilsuppfödning – Snabbkurs steg för steg


Makaonfjäril

Utgångspunkt puppa (om utgångspunkt är ägg/larv starta från 7. nedan):

1. Förvara pupporna i tättslutande plastask i kylen under vintern. Använd bomull som underlag.

2. I början av april, överför pupporna försiktigt med fingrarna till en bur/låda med nät på sidor, wellpapp i botten och kvistar som fjärilarna kan klättra upp på efter kläckning för uppblåsning av vingar. Lägg pupporna men den spetsiga delen på huvudet uppåt i fördjupningarna i wellpappen. Förvara lådan skyddad från regn (så de inte drunknar), blåst (så inte buren rubbas eller blåser iväg) och direkt sol (så de inte torkar ut). Då och då, kanske en till två gåner per dag om om det är torrt ute (eller om du har buren/lådan inomhus vilket också går bra), spraja pupporna med en mycket lätt dush från en växtsprajflaska fylld med rent vatten.

3. Fjärilen kommer ut ur puppan från slutet maj till slutet juni beroende på väder och var man bor i landet. Oftast kommer hanar först. Dessa ska föras över till en bur med nektarväxter (doftande verbena som kan köpas som sommarblomma I de flesta plantskor är utmaräkta)
så att de kan äta upp sig minst 3 dagar inför parningen. Helst ska de också handmatas som komplement (normalt räcker en gång per dag med en lösning på 10 delar vatten och 1,5 delar socker som kokats ihop och svalnat). Honor ska paras så snart som möjligt då de kommit ur puppan och blåst upp vingarna. Om honor kläcks ur puppan före hanar ska honorna förvaras i kylen i en lufttät ask med nät på insidan (så ett fjärilarna får grepp med fötterna) och en liten tuss fuktat hushållspapper I botten tills dess att hananrna är redo för parning. Honorna kan förvaras I kylen åtminstone en vecka. Om de ska förvaras så längre tid rekommenderas handmatning varannan dag efter att de värmts upp i rumstemperatur ca 15 min (håll dem också varma minst 15 minuter efter matningen innan de sätts I kylen igen).

4. Parningen görs lämpligen för hand. Det sägs att de kan para sig självmant även i bur men detta är mycket chansartat. Handparningen är det svåraste momentet i uppfödningen men efter lite träning går det relativt lätt. Der är viktigt att det är varmt, ca 23 grader eller mer. Handparning beskrivs utmärkt i CD:n ”Handpairing Swallowtai Butterflies” som kan beställas på
http://www.butterflyboutique.net/handpairingcd.html.

5. Efter handparningen återplaceras hanen i buren med nektarväxter (med fortsatt kompletterande handmatning). Efter en till två dagar kan den användas för parning igen (honor kan dock bara paras en gång). Första gången en hane parats varar parningen ca 30 min, andra gången ca 60 min osv. En parning kan vara så länge som flera timmar om hanen paras upprepade gånger.

Fortsättning (klicka här för fortsättningen)

Till startsida


© Copyright, Anders Eliasson, Öjersjö Sweden, 2010

Information och priser


Makaonfjäril

•Ägg och puppor

•Värdväxter - fröer


Ängsnätfjäril

• Puppor


Order, leverans och råd


Fjärilsuppfödning Makaonfjäril – snabbkurs

Butterfly Garden Gallery